Blog

Miért érdemes iPhone 13-ra váltani?

EStock
EStock
2021.10.05 13:32

Megérkezett az iPhone 13-as termékcsalád, és sok Apple-rajongónak egy nagy kérdéssel kell szembenéznie: Frissítsek vagy ne tegyem? Ha már olvastad az új modellek értékelését az iPhone 13 és 13 Mini, valamint az iPhone 13 Pro és Pro Max modellekről, és még mindig nem tudod eldönteni, hogy megéri-e kifizetned az Apple legújabb és legpróbb készülékére azt a sok pénzt, akkor itt egy kis segítség, hogy megnézhesd a főbb különbségeket. Összehasonlítottuk tehát nektek az elmúlt öt év összes iPhone-ját, egészen az iPhone 7-ig visszamenőleg ahogyan azt korábban is megígértük.

Nincs egyszerű, mindenkire érvényes válasz, és a vásárlási döntések is mindig a költségvetéstől, a telefon jelenlegi működésétől és a személyes igényektől függően változnak. De fektessük le az összes tényt, hogy a döntés a lehető legkönnyebb legyen. Ha pedig még több vásárlási tanácsra vágysz, itt megtudhatod, hogyan viszonyul az iPhone 13 az iPhone 12-höz, és hogy van-e még értelme megvenni az iPhone 12-t, az iPhone 11-et vagy akár az iPhone SE-t 2021-ben.

Érdemes frissíteni az iPhone 13-ra vagy sem?

A rövid válasz az, hogy a legtöbb iPhone 12 és iPhone 11 tulajdonos valószínűleg kihagyhatja ezt a frissítést, mivel a telefonjuk valószínűleg még mindig remek állapotban van, és nincs sok minden, ami érdemben megváltoztatja az eddigi felhasználói élményt.

Azok azonban, akiknek régebbi modelljeik vannak, különösen az iPhone XS és korábbiak, valószínűleg sokat fognak nyerni a kamerafunkciók és az akkumulátor élettartama terén. Az Apple régebbi iPhone-jai az iPhone 6S generációig visszamenőleg még mindig támogatják az iOS 15-öt, amely a hét elején indult, de közel sem érzik majd olyan gyorsnak és erősnek, mint az újabb iPhone modellek esetében.

Itt közelebbről megnézzük, hogyan viszonyul az iPhone 13 az elődeihez.

iPhone 13 vs. iPhone 12, 12 Pro

Ha már van iPhone 12 készüléked, akkor most nincs sok okod a frissítésre. Ez azért van, mert az iPhone 12-nek sok közös vonása van az iPhone 13-mal. Mindkettő 5G támogatással, élénk OLED 6,1 hüvelykes képernyővel, gyors processzorral, nagyszerű kamerákkal és MagSafe tartozék-támogatással rendelkezik. A legnagyobb ok, amiért érdemes megfontolni a frissítést, azok a kamera frissítései - különösen a videókészítéshez - és a hosszabb akkumulátor-üzemidőhöz köthetőek.

Az Apple összes új iPhone-ja, köztük a standard iPhone 13 és 13 Mini is, egy új videokészítési funkciót kap, a Cinematic módot, amely automatikusan váltogatja a fókuszt a témák között, hogy a felvételek filmszerűbb esztétikát kapjanak. Ez egy ügyes trükknek tűnik azok számára, akik gyakran használják a telefonjukat videoprojektekhez. Az Apple szerint a Cinematic mód az új A15 Bionic processzor előnyeit használja ki, de érdemes megjegyezni, hogy az Apple a korábbi iPhone-ok esetében is szokott ilyen fejlesztéseket hozni a szoftverfrissítéseken keresztül.

A standard modellek széles kamerája több fényt is képes befogadni a jobb eredmények érdekében, az iPhone 13 és 13 Mini pedig az iPhone 12 Pro Max szenzorváltó technológiáját örökli a jobb stabilizálás érdekében. Az Apple egy új, Photographic Styles nevű funkciót is bevezet, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bizonyos beállításokat alkalmazzanak egy jelenetre a fotókon. Az Apple szerint ez különbözik a szűrőktől, mivel képes a megfelelő beállítások alkalmazására, hogy az olyan elemek, mint a bőrtónus, pontosan megmaradjanak az utókornak.

Ahogy az lenni szokott, az Apple nagyobb fotós fejlesztései az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max készülékeken találhatók. Az éjszakai üzemmód mindhárom hátsó kamera objektívjén működik, beleértve a teleobjektívet is, a Pro modellek pedig makrófelvételeket is tudnak készíteni, amelyek akár 2 centiméteres közelségben is képesek a témára fókuszálni.

Az iPhone 12 továbbra is az Apple 12 megapixeles kettős kamerarendszerével rendelkezik, amely egy széles és egy ultraszéles kamerát tartalmaz, míg az iPhone 12 Pro termékcsalád az Apple 12 megapixeles, három objektíves, széles, ultraszéles és teleobjektíves kamerával ellátott rendszerével rendelkezik. A kamerafunkciók többsége egyébként megegyezik a generációk között, eltekintve a csak a fent említett iPhone 13 családban elérhető új képességektől.

Az iPhone 13 már említett A15 Bionic processzora gyorsabb sebességet és hosszabb akkumulátor-üzemidőt kínál az iPhone 12 A14 Bionic chipjéhez képest. Konkrétan az iPhone 13 nagyjából 2,5 órával tovább bírja majd, mint az iPhone 12, míg az iPhone 13 Mini 1,5 órával többet kap a tavalyi 12 Minihez képest. Az iPhone 13 Pro 1,5 órával tovább bírja majd, mint az iPhone 12 Pro, míg az iPhone 13 Pro Max további 2,5 órát élvezhet elődjéhez képest.

Az alapszintű iPhone 13-ból is több tárhelyet kapsz, 64 GB helyett 128 GB-ot, és a normál modell 256 GB helyett 512 GB-ig terjed. Az iPhone 13 Pro akár 1TB tárhelyet is kínál, míg az iPhone 12 Pro maximum 512GB-ot.

A lényeg: Egyelőre tarts ki az iPhone 12 mellett, hacsak nem akarsz igazán filmes videókat vagy makrófelvételeket készíteni az iPhone-oddal, és nincs szükséged hosszabb akkumulátor-üzemidőre a közeljövőben.

iPhone 13 vs. iPhone 11, 11 Pro

Az iPhone 11 mindössze két éves, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember számára valószínűleg még mindig elég simán működik, és még rengeteg élet van benne. Két fontos újdonságot kell kihagynod: Az 5G támogatás és a jobb kamerák.

Ettől függetlenül az iPhone 11 még mindig remek kamerával rendelkezik, amely alkalmas az alkalmi fotósok számára, akik csak a háziállataikról, gyermekeikről és nyaralásaikról szeretnének képeket készíteni. Az iPhone 13-hoz hasonlóan 12 megapixeles széles és ultraszéles fő kamerarendszerrel rendelkezik, amely olyan funkciókat támogat, mint az éjszakai mód és a Deep Fusion, egy képfeldolgozási technika, amelyet az Apple az iPhone 11-ben vezetett be. Az iPhone 11 Pro és Pro Max 12 megapixeles háromlencsés kamerával rendelkezik, amely széles, teleobjektíves és ultraszéles lencséket tartalmaz.

Az iPhone 13 azonban olyan extra előnyökkel rendelkezik, amelyeket a fotózás szerelmesei értékelni fognak, különösen, ha videózásról van szó. Ott van a már említett Cinematic mód, valamint azok a fejlesztések, amelyeket az iPhone 12 tavaly kapott, mint például az Éjszakai mód időzített videókhoz és a Dolby Vision HDR videófelvétel. A fő kamera rendelkezik Fotóstílusokkal, szenzoralapú képstabilizátorral és egy olyan érzékelővel, amely több fényt képes befogadni.

Az iPhone 11 és 11 Pro telefonokból hiányzik az 5G támogatás is az iPhone 12 és 13-hoz képest, de ez most nem egy fő ok a frissítésre. A széles körben elterjedt 5G hálózatok csak minimálisan jobbak, mint a 4G LTE hálózatok, és amúgy sem állnak rendelkezésre olyan alkalmazások vagy szolgáltatások, amelyek kihasználnák a gyorsabb sebességet.

Ha új telefont vásárolsz, érdemes 5G-s modellt beszerezned, mivel mostanra már ez lett a szabvány, és ez biztosítja, hogy a telefonod a jövőben, amikor a sebességek javulnak, támogatni tudja a hálózatot. De nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen ok a frissítésre, és természetesen nem kell azonnal rohanni és 5G-s telefont vásárolni.

Az iPhone 13 is az Apple A15 Bionic processzorával rendelkezik, míg az iPhone 11 család az Apple kétéves A13 Bionic processzorával működik. Bár nem a legújabb chipről van szó, az iPhone 11 processzora még mindig elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon az olyan mindennapi feladatokkal, mint a fényképezés, a játék és a közösségi médiaalkalmazások ellenőrzése. Az Apple még az új belépőszintű iPadbe is ugyanazt az A13 Bionic chipet tette, ami szintén jelzi, hogy ez a processzor még mindig életképes.

Az iPhone 13 emellett az iPhone 11-hez képest két órával hosszabb akkumulátor-üzemidőt kap videolejátszás közben, támogatja az Apple MagSafe tartozékokat, és alapszinten kétszer nagyobb tárolókapacitást kínál. Az Apple weboldala szerint az alap iPhone 13 akkumulátor-üzemideje hasonló az iPhone 11 Pro és Pro Max modellekéhez. Az iPhone 13 Pro azonban videolejátszás közben négy órával tovább bírja, mint az iPhone 11 Pro, az iPhone 11 Pro Max-hoz képest pedig további két órával.

Az iPhone 11 generáció is az Apple régebbi dizájnnyelvét használja, amely a lekerekített sarkokat tartalmazza, a standard modellnél fényes pasztellszínű, a Pro modelleknél pedig matt burkolattal. Az iPhone 12 és újabb modellek ehhez képest laposabb élekkel rendelkeznek, hasonlóan az iPad Pro-hoz, Ceramic Shield bevonattal, amely várhatóan tartósabbá teszi a készüléket, és fényes üveg hátlapot kapnak.

A lényeg: A legtöbben valószínűleg még egy évig megtarthatják az iPhone 11 vagy 11 Pro készüléküket. De a videósok és fotósok, akiknek jobb kamerákra, hosszabb akkumulátor-üzemidőre és több tárhelyre van szükségük a projektjeikhez, jól járhatnak a frissítéssel.

iPhone 13 vs. iPhone XS, XS Max, XR

Ha a 2018-as iPhone XS generációból származó telefonod van, érdemes lehet frissíteni az iPhone 13-ra. Az iPhone XS több mint három éves, ami azt jelenti, hogy kezdheted lassúnak érezni. Emellett észrevehetően rövidebb az akkumulátor élettartama, és hiányoznak belőle az olyan hasznos kamerafunkciók, mint az Éjszakai üzemmód és a nagyobb felbontású szelfikamera.

Ugyanezek a tanácsok érvényesek az iPhone XS Max tulajdonosaira is, hiszen a fő különbség e telefon és kisebb testvére között a képernyő méretében és a plusz egy óra akkumulátor-üzemidőben rejlik. Még több okod van a frissítésre, ha iPhone XR tulajdonosa vagy. Ez lényegében ugyanaz a telefon, mint az iPhone XS, kivéve, hogy egylencsés kamerával, az 5,8 hüvelykes OLED-kijelző helyett nagyobb, 6,1 hüvelykes LCD-képernyővel és világosabb színválasztékkal rendelkezik.

Az iPhone XS jó lehet azoknak, akiknek nem fontos, hogy a leggyorsabb processzorral vagy a legélesebb kamerával rendelkezzenek. Még ha ez jellemez is téged, az iPhone 13 és az iPhone XS közötti teljesítmény- és akkumulátor-üzemidő-növekedést önmagában valószínűleg hatalmas különbségnek érzed majd. A telefonok generációi vagy akár két generációs frissítései között nem mindig van hatalmas ugrás a sebesség és az akkumulátor élettartama terén. De ha elérjük a három évet, akkor kezdjük el igazán érezni a javulást.

Az iPhone XS a becslések szerint például 14 órányi akkumulátor-üzemidőt ér el videolejátszás közben, míg az iPhone 13-as modell 19 órát. Még az iPhone 13 Mini is várhatóan tovább bírja majd, mint az iPhone XS, a becsült akkumulátor-üzemidő 17 óra. Az iPhone XS az Apple A12 Bionic processzorán fut, amely még mindig mérsékelten gyors, és a tavalyi belépő szintű iPadben is megtalálható. De úgy tűnik, hogy az Apple most, hogy a legolcsóbb iPadjét az A13 Bionic-ra frissíti, fokozatosan kivezeti ezt a chipet, ami azt jelenti, hogy kezdhet egy kicsit lassúnak tűnni.

A teljesítménytől és az akkumulátor élettartamától eltekintve az iPhone 13 számos új képességet hoz az asztalra. Rendelkezik az Apple új kétlencsés kamerarendszerével, amely teleobjektíves kamera helyett ultraszéles kamerát tartalmaz, az iPhone XS-nél nagyobb rekesznyílású széles kameraobjektívvel a nagyobb fényfelvételhez, éjszakai üzemmóddal, Deep Fusion funkcióval, az iPhone XS 7 megapixeles előlapi kamerája helyett nagyobb felbontású 12 megapixeles szelfikamerával és az összes többi, korábban említett kamerafrissítéssel.

És ez csak a kamera. Ne felejtsd el, hogy kapsz még 5G támogatást, több tárhelyet, kompatibilitást az Apple MagSafe tartozékaival, nagyobb és fényesebb képernyőt és az Apple új, lapos szélű dizájnját.

A lényeg: Itt az ideje frissíteni. Szinte minden tekintetben érezni fogod a javulást: sebesség, kamerateljesítmény, kijelzőminőség, csatlakoztathatóság, akkumulátor-üzemidő és dizájn.

iPhone 13 vs. iPhone X

Bátran frissíthetsz az iPhone 13-ra, ha iPhone X készüléked van. Ez a telefon 2017-ben jelent meg, és nagy lemaradásban van a sebesség, az akkumulátor élettartama és a kamerafunkciók tekintetében.

Kezdjük a teljesítménnyel. Az iPhone X egy sokkal régebbi, immár négyéves A11 Bionic chipen fut, míg az iPhone 13 Pro az Apple új, A15 Bionic processzorán. Ez az új processzor jóval az A11 chip előtt jár, amely csak kétmagos neurális motorral rendelkezik az A15 Bionic 16 magos neurális motorjával szemben.

Az iPhone neurális motorja az, ami a gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára épülő feladatokat hajtja, amelyek egyre nagyobb szerepet kapnak az iPhone-élményben. Az olyan dolgok, mint az alkalmazásajánlatok az alkalmazáskönyvtárban és az Apple Fordító alkalmazás működése a gépi tanulásra támaszkodik, ami azt is jelzi, hogy az iPhone X nehezen tud lépést tartani az újabb képességekkel.

Az iPhone X az iPhone XS-hez hasonló kétlencsés kamerával is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az iPhone 13 új funkciói az éjszakai mód, a Deep Fusion és a mélység és az elmosódás szintjének szabályozására való képesség mellett a Portré módban is hiányoznak. Az iPhone XS-hez hasonlóan csak 7 megapixeles előlapi kamerát kap, szemben az Apple újabb telefonjainak 12 megapixeles szelfikamerájával.

A négy évvel ezelőtti iPhone-nak rövidebb az akkumulátor élettartama is, az Apple becslése szerint 13 órát kell kibírnia videók lejátszása közben, szemben az iPhone 13 19 órájával. Az iPhone 13 6,1 hüvelykes képernyője nagyobb, mint az iPhone X 5,8 hüvelykes kijelzője, és fényesebbnek is kell lennie, mivel az iPhone X 625 nites képernyőjéhez képest 800 nites maximális fényerőre képes.

Az Apple újabb telefonjain a hangzás is javult, hiszen az olyan készülékek, mint az iPhone 13 támogatják a Dolby Atmos és a térbeli hanglejátszást, míg az iPhone X csak sztereó lejátszással rendelkezik. Ez valószínűleg nem jelent problémát, de nagy gondot jelenthet, ha sok videót nézel a telefonodon fejhallgató nélkül.

És persze ott van még az az előny, hogy az iPhone 13-on 5G-támogatást, több tárhelyet, felfrissített dizájnt és MagSafe tartozékok használatának lehetőségét is kapjuk.

A lényeg: Az Apple iPhone X már négy éves, így egy frissítés az idei telefonokra jelentősnek fog tűnni. Az A11 Bionic processzort valószínűleg lassúnak kezdjük érezni, az iPhone 13 pedig ehhez a telefonhoz képest jelentős ugrásokat hoz a kamera teljesítménye, a gépi tanulásos feldolgozás és az akkumulátor élettartama terén.

iPhone 13 vs. iPhone 8, 8 Plus

Az iPhone 8 generáció az Apple iPhone örökölt dizájnjával rendelkezik, ami egy immár négyéves telefonhoz illik. Ha van iPhone 8-asod, és a frissítést fontolgatod, sok okod van arra, hogy igent mondj.

Sok ilyen ok ugyanaz, mint amiért érdemes frissíteni az iPhone X-ről. A processzor régi, ami megnehezítheti az újabb, gépi tanulásra épülő iPhone-funkciók használatát. A kamerák elavultak, és hiányoznak belőlük az olyan funkciók, mint az Éjszakai mód (a kisebb iPhone 8-ban sincs Portré mód, mivel csak egy lencsével rendelkezik). A frissítéssel több tárhelyet, lényegesen hosszabb akkumulátor-üzemidőt, az 5G-kapcsolat támogatását és MagSafe tartozékokat is kaphatsz.

A legnagyobb különbség azonban az iPhone 8 dizájnjában van, ami sokkal több, mint egy esztétikai frissítés. Az Apple modernebb, szélektől a széléig érő képernyővel rendelkező telefonok a Touch ID-t Face ID-ra cserélik, amellyel a készülékre pillantva feloldhatod a telefonodat és hitelesítheted a fizetéseket. Ha jobban kedveled a Touch ID-t a Face ID helyett, különösen mivel maszk viselése közben nehéz használni a Face ID-t, akkor érdemes legalább az iPhone SE-re való frissítést megfontolnod, mivel az sokkal újabb processzorral rendelkezik.

A kijelző méretében és minőségében is óriási ugrást fogsz észrevenni, ha az iPhone 13-ra frissítesz. Mivel az újabb telefonok, mint az iPhone 13, nem rendelkeznek home-gombbal, az Apple-nek több helye van a képernyő bővítésére anélkül, hogy a készüléket nehézkesnek érezné. Az iPhone 13 képernyője még az iPhone 8 Plus 5,5 hüvelykes képernyőjénél is nagyobb, annak ellenére, hogy maga a készülék kompaktabbnak tűnik.

A lényeg: Az iPhone 13 hatalmas ugrás az iPhone 8-hoz képest. A telefonnal kapcsolatban mindent gyorsnak és újnak fogunk érezni: a sokkal nagyobb és merészebb képernyőt, a Face ID-t, a gyorsabb processzort, a hosszabb akkumulátor-üzemidőt és persze a jelentősen továbbfejlesztett kamerákat. Megjegyzendő azonban, hogy ha tényleg egy újabb iPhone-t szeretnél, de megtartanád az iPhone 8 dizájnját, akkor cserélhetsz a jelenlegi iPhone SE-re.

iPhone 13 vs. iPhone 7, 7 Plus

Az iPhone 7 egy ötéves telefon, és ez a processzortól kezdve a kamerán át a tárhelyig mindenben megmutatkozik. Ha iPhone 7 készüléked van, itt az ideje frissíteni.

Az iPhone 7 egy öregedő A10 Fusion processzorral fut, amely még neurális motorral sem rendelkezik, és több évvel elmarad az Apple legújabb technológiájától. A normál iPhone 7 egylencsés kamerával rendelkezik Portré mód nélkül, míg a 7 Plus két kamerával rendelkezik. De ezekből a kamerákból még mindig hiányzik számos modern funkció, például az Éjszakai mód és a Portré világítás, amely különleges fényhatásokat ad a portrékhoz.

Az iPhone 8-hoz hasonlóan az iPhone 7 széria is tartalmaz Touch ID-t, és 4,7 vagy 5,5 hüvelykes képernyőméretekben kapható. Mivel azonban az iPhone 7 egy évvel idősebb, mint az iPhone 8, hiányzik belőle a vezeték nélküli töltés is, ami azt jelenti, hogy a töltéshez be kell dugni, és nem lehet töltőpadot használni.

Ha már több éve iPhone 7-tel rendelkezel, akkor a telefonod valószínűleg zsúfolásig tele van, mivel lényegesen kevesebb tárhelyet kínál. A belépőszintű iPhone 7 mindössze 32 GB tárhellyel rendelkezik, ami a legolcsóbb, standard iPhone 13-as modellben elérhető kapacitás negyedét jelenti.

Az iPhone 13 mindezen területeken jelentős előrelépést hoz. A standard modell nagyobb, merészebb és fényesebb, keret nélküli 6,1 hüvelykes képernyővel rendelkezik, amely még mindig kompaktnak tűnik, mivel nincs home gombja. Az Apple legújabb A15 Bionic processzorával fut, amely jobban fel lesz szerelve az újabb iPhone funkciók kezelésére. Emellett drasztikusan továbbfejlesztett kétlencsés kamerával rendelkezik, nagyobb érzékelővel és olyan fejlett funkciókkal, mint az új Cinematic mód a videókhoz és az Éjszakai mód. Ráadásul az Apple becslései szerint hat órával hosszabb akkumulátor-üzemidőt kínál majd videolejátszás közben, ami hatalmas előrelépés.

A lényeg: Nem kérdés, hogy esedékes a frissítés, ha még mindig ragaszkodsz az iPhone 7-hez. Nagyobb, merészebb képernyők, drámaian hosszabb akkumulátor-üzemidő és fejlettebb kamerák - ez csak néhány az iPhone 13 által az iPhone 7-hez képest kínált előnyök közül. És hasonlóan az iPhone 8-as ajánlásomhoz, ha tényleg meg akarod tartani a home gombot, és pénzt akarsz spórolni a következő telefonodon, fontold meg az iPhone SE-t, hogy a legújabb teljesítményfrissítések közül sokat megkapj, miközben hasonló telefonstílust tartasz meg.