Blog

MIUI gyorstalpaló - 10 egyszerű tipp a MIUI kezeléséhez

EStock
EStock
2021.09.14 13:30

Rengetegszer írtunk már említés szintjén a MIUI rendszer kapcsán, viszont most eljött az ideje, hogy kicsit mélyebbre ássunk a Beállítások rejtelmes bugyraiba, hogy mit és hogyan érdemes alkalmazni bármelyik Xiaomi telefon esetében. Aki járt már nálunk személyesen új készülék vásárlása alkalmából annak biztosan nem lesz újkeletű a téma, hiszen minden egyes alkalommal elhangzanak a hasznos tanácsok, amiket most egybe fogunk összegezni mindenkinek. Egyáltalán nem egy nagy ördöngösség megtalálni ezeket a funkciókat: a Beállításokat megnyitva a keresősávban, ha elkezdjük begépelni a keresett beállítási pontot, rögvest feldobja nekünk a rendszer a találatokat. A közzétett képek illusztrációk, modellenként eltérhet a látottak alapján!

1. Olvasó mód
Egy igazán kellemes és hasznos kis funkció. Elsősorban a gyengébb látással rendelkezőknek vagy idősebb korosztálynak tud hasznos lenni, de azoknak is javasolt a használata, akik rengeteg időt töltenek akár számítógépük vagy akár mobiljuk előtt. Írd be a Beállítások keresőjébe, hogy olvas. A funkció bekapcsolása után többféleképpen is beállíthatjuk, hogy mikor kapcsoljon be. Amint aktiválódik a funkció, a készülék kijelzője sárgás színűre változik, ami teljesen normális, hiszen a szemünk védelme az elsődleges feladata.

 

2. Betűméret
Szintén nagyon hasznos tud lenni, ugyanabból a célból, mint az Olvasó mód. A gyengébb vagy rosszabb látással rendelkezők (mint jómagam, a szerk.) teljesen testre tudják szabni a megjeleníthető szöveg méretét.

3. Egykezes használat
Sokan mondogatják azt, hogy jónak jók a Xiaomik, de túlságosan nagyok a készülékek. Nos, van benne némi igazság, de ez csak kifogás. :) Írd be a keresőbe a Beállításokon belül, hogy egykezes és már ki is adja a készülék a beállítási opciót. Kapcsold be bátran! Egy kis animált oktató videó is megmutatja, hogyan működik a dolog és állítsuk be a kívánt képernyőméretet. Húzd el az egyik ujjadat a Home gombról jobbra avagy balra és máris összemegy a kijelzőn az asztalunk, közelebb hozva az ikonokat, hogy kényelmesebben hozzájuk férhessünk. Kilépéshez pedig koppints az összement asztal körüli üres mezőbe. Ilyen egyszerű az egész.

4. Kézmozdulatok
Ez az egyik kedvenc funkcióm (a szerk.) a rengeteg beállítási lehetőség közül. Egyetlen hátránya van csak, mégpedig az, hogy az egykezes használattal egyszerre nem használható sajnos, ugyanis automatikusan felülírja magát a rangsorban elsődleges szempontból. Vagyis vagy az egykezes mód vagy ez. Viszont ettől eltekintve nagyon hasznos. Fontos megjegyezni, hogy a megszokott navigációs gomb hármas ennél a funkciónál bizonyos készülékek esetében ki fog kapcsolódni, ugyanis a kézmozdulatokhoz nincs rájuk szükség. Unod már, hogy folyton elhibázod a gombokat? Nyisd meg a Beállításokat, üsd be a keresőbe, hogy kéz és fel is fogja dobni a találatok között. Kapcsold be! egy rövid kis oktató animációs sor segít abban, mit hogyan csinálj, nagyon egyszerű az egész!

5. Mi Fiók
Nos, ez az egyik leghasznosabb és egyben legkellemetlenebb Beállítási lehetőség. Most is, mint mindig minden egyes vásárlásnál kihangsúlyoznánk, hogy mindenki saját felelősségére hozza létre az Mi Fiókot!! Ha létrehoztuk az Mi Fiókot, írjuk fel a felhasználónevet és jelszót, vagy mentsük el a Google fiókkal. Hogy miért a legkellemetlenebb? Előbb-utóbb úgyis létre fogjuk hozni, hiszen minél több Xiaomi kütyüt tartunk otthonunkba, legyen az akár porszívó akár okosóra vagy légtisztító, a hozzájuk tartozó Mi Home vagy Mi Fit alkalmazás már megköveteli az Mi Fiók meglétét sajnos, mert csak ezen keresztül lehet bizonyos termékeket hozzákapcsolni okosotthonunkba. Ugyanakkor ha nem tudjuk az Mi Fiók azonosítónkat és jelszavunkat, egy esetleges visszaállításnál komoly gondot tud okozni, hiszen nem fogunk tudni belépni a saját készülékünkbe! Ez amolyan lopásvédelmi funkcióként üzemel. Szóval ismételten felhívjuk rá a figyelmet, hogy óvatosan és körültekintően járjunk el az Mi Fiók létrehozásakor!! Viszont nagyon hasznos is tud lenni az Mi Fiók, ugyanis részletesen be tudjuk állítani, hogy mit szeretnénk a felhőbe beszinkronizálni, kezdve az smseinktől a névjegyeinken át akár az alkalmazásokig is.

6. Témák
Nos, ez megint egy nagyon érdekes kis beállítási lehetőség. Sokan vannak azok a felhasználók, akik nincsenek kibékülve valamilyen oknál fogva a gyári témák opcióval és nekik külön mindenféle csilivili extrakirívó téma kell a telefonra és bőszen állnak neki letöltögetni mindenféle témát. Ez az egyik leggyakoribb hiba és legrosszabb dolog amit tehetnek. Nem véletlenül van egy vagy két gyári téma a telefonokban. A gyári témák optimalizálva vannak a készülékhez és pont. A mindenféle letöltött nem a Xiaomi által kreált téma egy idő után elkerülhetetlenül belassítja az okoskedvencünket. Ugyanez vonatkozik a különböző Play Áruházból letöltött Launcherekre is. Elégedjünk meg azzal, ami van a készüléken és a rendszerünk jóval tovább fogja bírni. Számos témát és Launchert teszteltem le, mind a Xiaomi, mind a Play Áruházból és mindegyiknél érezhető volt a jelentős lassulás, némelyiknél egyenesen borzalmas volt a felhasználói élmény- a szerk.

7. Jelszavak és biztonság
Szintén egy mókás és vicces funkció tud lenni, pláne a saját kárunkra, ha nem megfelő opciót választunk. Számos beállítási lehetőség között választhatunk: ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerés és képernyőzár. Utóbbi szokta megkeseríteni rendszeresen a kedves felhasználók életét, pláne ha a tulajdonos a Minta alapú feloldást alkalmazza. Ismerősen hangzik? Naná. Biztosan jártak már sokan úgy, hogy beállították, majd telefoncsere után a fiókban kötött ki, majd amikor jött egy szervizes probléma a másik telefonnal, ismét előkerült, de nem tudták feloldani... Nos ez a funkció a ludas érte. Ne alkalmazzuk egyáltalán!! ha mindenáron akarunk valamilyen biztonsági funkciót használni tegyük a következőt: kapcsoljuk be az ujjlenyomat-olvasót (ha van persze) vagy az arcfelismerést, mindkettőhöz adhatunk meg egy tetszőleges 4 számjegyű kódot vagy egy komplett jelszót, de ne a Mintát válasszuk ki!! Ujjlenyomat-olvasó választása esetén állítsunk be hozzá legalább 2 ujjlenyomatot: célszerű a két mutató ujjunkat beállítani. Az arcfelismerésnél akárcsak az ujjlenyomatnál kötelező valamilyen feloldó minta vagy kód. Így nagyobb az esély, hogy ha egyiket elfelejtjük, a másikkal úgyis fel tudjuk oldani és biztonságosabb is, mintha csak egy egyszerű mintát használnánk.

8. Digitális jóllét
Egy szintén hasznos kis funkció. Keresd ki a Beállítások közül a keresővel. Lépj be a menübe és máris láthatod a képernyőn, mit mikor és mennyit használtál aznap, hányszor oldottad fel a telefont stb. Számos beállítási lehetőség közül lehet választani, úgymint a Ne zavarjanak, az Alvásidő vagy a Szülői mód. Ha bekapcsoljuk az Alvásidőt, részletesen megadhatjuk mit szeretnénk beállítani kezdve az értesítéseken át a hívások kezeléséig. Amikor ez a funkció aktív, a kijelzőnk automatikusan szürke árnyalatúvá válik, ez teljesen természetes. Egészen addig marad úgy, amíg az időt beállítottuk, vagy ki nem kapcsoljuk a funkciót.

9. Lebegő labda
Egy igazán kényelmes kényelmi funkció. Szerepét tekintve nem más, mint egy gyorsgomb összesítő. Írd be a Beállítások keresőjébe, hogy labda és kapcsold be. Ezután testre is szabhatod, hogy mit szeretnél beállítani a megadott helyre: gyorsparancsot, beállítási lehetőséget vagy alkalmazást, a döntés a tied.

10. Adatvédelem
A legérdekesebb talán mind közül és egyben a leghasznosabb is. Rengeteg dolgot beállíthatunk itt. Először is keressük ki a Beállításokban, majd lépjünk bele. Egy sor lehetőség közül választhatunk,nem is mennénk bele túlságosan, ugyanakkor a legérdekesebbekről ejtenénk pár szót.

Engedélykezelő: részletesen átnézhetjük a telepített alkalmazásokat, hogy mikhez férnek hozzá a háttérben és szabályozhatjuk is őket,ha nekünk úgy tetszik.

Automatikus kitöltés a Google-tól: Egyfajta Authenticatorként is funkcionál a telefonunkba. Kapcsoljuk be. A személyes adatainkon át, a különböző bejelentkezéseinket és jelszavainkat is elmenti. Ez nagyon hasznos is tud lenni, pláne ha feledékenyek vagyunk, akkor kiváltképp javasolt a használata. Elég egyetlen egyszer bejelentkeznünk akár a Facebook vagy Mi Fiókunkba és automatikusan felkínálja a mentési lehetőséget, okézzuk le nyugodtan! Innentől kezdve bármikor jelentkezünk be újra a fiókunkba automatikusan fel fogja dobni a szükséges adatainkat.

Tevékenységvezérlők: Lépjünk bele a funkcióba. Részletesen leírja, hogy mit hogyan lehet testre szabni a Google fiókunkba. Ráadásként ha ezt a funkciót bekapcsolva hagyjuk, minden eszközünkön szinkronizálja a szokásainkat a keresési előzményektől kezdve a Youtube videó megtekintésig bármit szinkronizál.

Ha tetszett az összefoglalónk, maradj velünk továbbra is, hamarosan új tartalmakkal jelentkezünk!