Blog

Xiaomi: érdekességek a 10 éves jubileumról és Redmi Note 10 Pro-ról

EStock
EStock
2021.08.26 11:05

Ki ne hallott volna a Xiaomiról? Manapság nincs olyan szegmense a mobiliparnak, hogy ne jöjjön velünk szembe valamelyik modelljük. A mobilokon kívül számos más ágon is képviseltetik magukat: a fülhallgatóktól kezdve, a kisebb otthoni okoskütyükön és gépeken át a válltáskákig vagy az elektromos rollerektől kezdve a tableteken át egészen a laptopokig. Hatalmas területet fednek le a termékeikkel, viszonylag igazán remek árcédulákkal ellátva.

A Xiaomi egy egészen fiatal cég: 2010-ben alapították. Viszonylag "rövid" történetükhöz azonban sok érdekesség kapcsolódik. Ilyen például az, hogy 2014 áprilisában a Xiaomi megvásárolta az mi.com domaint 3,6 millió dollárért, ezzel a kínai piacon valaha megvásárolt legdrágább domain név rekordját beállítva. Az Mi.com a xiaomi.com-ot váltotta fel mint a Xiaomi hivatalos weboldala. Ugyanebben az évben a Xiaomi végzett a képzeletbeli dobogó legalsó fokán a gyártók versenyében, ami nem rossz teljesítmény egy fiatal cégtől. Azóta is folyamatosan a top 5 mobilgyártó között mozog az eladásokat tekintve,régiónként megelőzve olyan régi vetélytársakat is, mint a Samsung vagy Huawei. 

A Xiaomi eleinte nem alkalmazott hagyományos reklámstratégiát, termékei népszerűsítéséhez a közösségi hálózatokat vette igénybe és vásárlóira támaszkodott (szájreklám; word-of-mouth). A cégnek sokáig üzletei sem voltak, kizárólag az interneten értékesítették a termékeket. A Xiaomi stratégiájához tartozik, hogy figyelik a vásárlói visszajelzéseket az online közösségekben, és ezek alapján akár azonnal (néhány nap alatt) változtatnak a szoftveren vagy a hardveren.

Nem is csoda, hogy első termékük maga a MIUI volt, amit 2010. augusztus 16-án adtak ki. A Xiaomi Mi 1 okostelefont 2011 augusztusában jelentették be, és amelyet a saját fejlesztésű MIUI rendszerrel szállítottak, mely bizonyos mértékben hasonlóságot mutat a Samsung TouchWiz rendszerével és az Apple iOS rendszerével. Az okoseszközre alap Android rendszer is telepíthető volt.

Xiaomi Mi 1

A Redmi Note család története egészen 2014-ig nyúlik vissza, hiszen ekkor jelent meg a legelső Redmi Note mobil, ami inkább a phablet családba tartozott. A Redmi Note először csak a Flipkart rendszerén keresztül volt megrendelhető, majd 2015. április 7-én azonban a Xiaomi bejelentette, hogy értékesítése érdekében partnerségre léptek az Amazon.com-mal és a Snapdeallel is.

2017. Elérkeztünk ahhoz az évhez, ahol először jelent meg a hazai piacokon a két legismertebb modelljük, mint a Redmi Note 4 és a Redmi 4. Most biztosan sokan fel is szisszentek, ami nem is csoda. Akinek volt valamelyik mobil imádta attól a pillanattól kezdve, ahogy meglátta és a kezébe vette. Nem is csodálkoznánk, ha valaki eme cikket olvasva, mosolyogva elő nem húzza valamelyik telefont a fiók aljáról nosztalgia gyanánt.

Xiaomi Redmi Note 4

A fent elhangzottak tudatában nem is csoda, hogy a 10 éves jubileumra ekkora felhozatallal rukkolt elő a Xiaomi, mint az Mi 11 vagy Redmi Note 10 széria. Az Mi 11 család legkelendőbb verziója az Mi 11 Lite mobil, míg a legdrágább modell maga az Mi 11. Gyönyörű és káprázatos színekben kaphatóak az Mi 11 széria tagjai, kicsinek viszont abszolút nem mondhatóak a mobilok. Nem sokban marad el tudásban sem mögöttük a 10.generációs Redmi Note széria, ám nyilván nem egy súlycsoport a két mobil család, hiszen inkább a középkategóriát célozzák be a Redmi Note mobilok, míg az Mi modellek mindig is a csúcskészülékeknek számítottak a Xiaomi berkein belül és az újításokat mindig ezeknél a modelleknél vetik be először, csak hogy nagyot szóljon az a bizonyos puskaporos hordó...

Xiaomi Mi 11

Hogy mit is tartogatott a Xiaomi a jubileumra? Eléggé sok érdekes dolgot, újdonságot hoztak. Valamelyik ismerős már, valamelyik meg nem új keletű, de mégis újdonság náluk, hiszen eddig nem igazán volt rá precedens, hogy alkalmazták volna. Ilyen újdonság például az AMOLED kijelzők alkalmazása és megjelenése, ám ezúttal nem csak az Mi szériában. Megkapta például a Redmi Note 10, A Redmi Note 10S és a Redmi Note 10 Pro is. Nyilván nem olcsók az AMOLED kijelzők, de hát engedni kellett a rengeteg rajongói visszajelzéseknek is, mivel már egy jó ideje szerettek volna a rajongók AMOLED-es Redmi modellt is látni. Az 1080 x 2400 pixel felbontás pedig magáért beszél.

A másik újdonsága a Note 10 Pro-nak az IP53-as védelem. Régi hiányosságot pótolt ezzel a Xiaomi, hiszen az előző modellekre abszolút nem volt jellemző az IP védettség. Igaz, még nem IP68, de már ez is valami. A harmadik újdonság pedig nem más, mint a 120 Hz-es képfrissítés, amivel eddig jószerivel csak a Poco modellek büszkélkedtek. Egyszerűen varázslatos amit a Xiaomi mérnökei műveltek ezzel a készülékkel. Ám ezzel még korántsem sincs vége a dolgoknak. A hab a tortán még csak most jön.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

A Note 10 Pro az első olyan Redmi mobil, amelyik megkapta azt a bizonyos 108 MP-es kamerát, amelyre oly sokan vágyakoztak már, igaz kicsit lett csak módosítva az Mi 11 főszenzorjához képest. Szóval örülhetnek rendesen a fotózás szerelmesei, mivel a 108 megapixeles széles látószöggel rendelkező kamera mellett, a Note 10 Pro rendelkezik még egy 8 megapixeles nagylátószögű lencsével, egy 5 megapixeles makróval és egy 2 megapixeles mélységérzékelővel. Mindezek mellett támogatott a HDR felvétel, a legnagyobb videófelbontás is maximum 4K@30fps lehet, ami nem is olyan rossz. Ha valaki viszont a 8K@24/30fps, 4K@30/60fps-re pályázna jobban, azt el kell keserítenünk, mert akkor az Mi 11 lesz az ő mobilja és nem a Note 10 Pro, persze ez nyilván kompromisszumok kérdése illetve az, hogy ki mennyit szeretne költeni új okos kedvencére. A szelfirajongók is örülhetnek jócskán, ugyanis az előlapon egy 16 megapixeles széles látószögű lencse várja az új tulajdonost, hogy próbára tegye a képességét.

Olyan új funkciók is kerültek be, mint például a Pro Time-Laps, amiben saját magunk választhatjuk ki kedvünkre a beállításokat a Time Laps videókhoz. Az Éjszakai mód is tovább lett fejlesztve sokak örömére és ott van még a Dual videó funkció is, amelyben egyszerre használhatjuk az elő és hátlapi kamerákat is. Egy szó, mint száz: a Redmi Note 10 Pro abszolút a fotózást veszi a célkeresztjébe. Hogy ez mennyire válik majd be? Ezt majd az idő vasfoga fogja eldönteni, no meg persze a rajongók és visszajelzéseik.

Aki az üzemidő miatt aggódik, joggal teszi fel a kérdést, hogy ez mind szép és jó, de mi van az akksival? Nos, a Redmi Note 10 Pro egy 5020 mAh-s telepet kapott, aminek standard használat mellett lazán két napot kell kibírnia a Xiaomi szerint. Az újratöltéshez segítségünkre lesz a 33W-os gyorstöltés, aminek következtében az 59%-os töltöttség 30 perc alatt érhető el a gyártó szerint. Ami azért nem kis fegyvertény ugye. Igaz, láttunk már brutálisabb eredményt és becslést is bizonyos Xiaomi modellek esetében is, de azért maradjunk inkább a jól bevált receptnél. Mindent összegezve, abszolút nem lett rossz a Redmi Note 10 Pro, árához képest abszolút bajnok és elfogadható az árcédulája is, talán csak az 5G hiányzik belőle, reméljük idővel ez is pótolva lesz valamelyik későbbi Note modellben és a Xiaomi továbbra is hallgat a rajongóira.