Blog

Bemutatkozott a Xiaomi Mix 4 - fókuszban a kijelző!

EStock
EStock
2021.08.26 10:33

Nem is olyan régen leplezte le az új zászlós mobilját a Xiaomi: hosszú, hosszú idő után végre bejelentették az Mi Mix széria folytatását. Ahogy az lenni szokott minden nagy gyártó esetében, ők sem maradtak kivételek: jóformán majdnem minden beigazolódott a szivárogtatásoknak hála, ugyanakkor hoztak egy-két újdonságot is az új modellel. A kínai gyártó soha nem árult zsákbamacskát: mindig is igyekeztek hangsúlyt fektetni arra, hogy ne tévesszék meg a vásárlókat, sőt fel is hívják rá a figyelmet a felhasználóiknál, ha egy-egy modell nem minden esetben felelne meg minden elvárásunknak. Így történt ez a Mi Mix 4-nél is. Ráadásként a gyártó szándékosan hagyta el immár az Mi-t a készülék nevéből, így mi is csak Mix 4-ként hívjuk tovább a cikkben.

A Mix 4 az első olyan készülékük a kínálatukban, melynek kijelzője alá épített szelfikamerával hoztak forgalomba. Igen ám, de itt jön is a fekete leves mielőtt mindenki felszisszenne: mindennek meg van az ára sajnos. A bemutató során William Lu, a Xiaomi vezető alelnöke figyelmeztetett mindenkit: a mobil elsősorban olyan felhasználóknak készült, akik a kijelzőre is igényesek, tudják értékelni a notchok és kivágások nélküli kialakítást, mivel az új technológiára épülő szelfikamera még gyerekcipőben jár és nincs kiforrva, ezért nem igazán lesz jó azok számára akik megállás nélkül ontják magukról a szelfiket a különböző közösségi médiákban. Sőt mi több, William Lu egyenesen másik modellt javasol az olyan felhasználóknak, akik a lehető legjobb minőségű önarcképeket szeretnék elérni. A Mix 4 készülékkel elsősorban a teljes képernyős megoldást és élményt próbálták megvalósítani, ellenben a szelfi készítés nem volt elsődleges szempont.

A jó hír azonban, hogy végre valahára a Mix sorozatnál beért egy bizonyos folyamat. A Xiaomi ugyanis mindig arra törekedett, hogy minél vékonyabbak legyenek a kijelzők körüli keretek. Ezt a Mix 4-nél viszonylag egészen jól sikerült elérni, így téve kellemessé az egész kijelzős élményt. Ha pedig már kijelzőről beszélünk: a mérete 6.67 col, ráadásul enyhén hajlított AMOLED. Felbontása hozza a kötelezőt, hiszen a 2400×1080 pixel egy ilyen készüléknél már a minimum elvárás, mindemellett van még egy 120 Hz-es képfrissítés és HDR10+ támogatás is, a kijelző védelméről pedig Gorilla Glass Victus üveg gondoskodik. Egészen kellemesen hangzik így elsőre. A hátlap ezúttal kerámiából készült, szóval a szilikon tok használata erősen ajánlott egy ilyen igényes készüléknél.

A hátlapi kameráknál nem ér minket nagy meglepetés azzal, ha láttunk már közelről egy Mi 11-est, ennél a modellnél is hasonló méretű szenzorszigetre számíthatunk. A főszenzor egy 108 megapixeles Samsung ISOCELL HMX kamera, melyből nem maradt ki az OIS sem. A főszenzor mellett van egy 8 megapixeles periszkópos telefotó kamera, mely 5x optikai zoomal és optikai képstabilizátorral is rendelkezik. A harmadik lencséje hátul egy 13 megapixeles széles látószögű kamera, 120 fokos látószöggel és képes minimálisra csökkenteni a torzítást. A sokat emlegetett előlapi szenzor pedig 20 megapixeles fotókra képes. Nem gyenge felhozatal, az már biztos.

A Mix 4-et egy továbbfejlesztett Snapdragon 888+ hajtja, ami a legerősebb mobilos proci jelenleg a piacon androidos fronton. Tárhely verzióból többféle változat érkezik a piacra világszerte: lesz 128, 256 vagy 512 GB belső térhellyel rendelkező készülék, illetve a verziótól függően kapunk a készülékbe 8 vagy 12 GB LPDDR5 memóriát. Akkumulátorja 4500 mAh, ami támogatja a 120W gyors töltést és az 50W vezeték nélküli töltést. Mindezek tudatában jogos a kérdés is, hogy ez mind szép és jó, de mi van a melegedéssel? Nos a Mix 4-et egy nagy felületű, több rétegű, grafitot használó folyadékhűtéssel kombinált rendszerrel látták el. Hogy ez mennyire lesz hatásos? Nos, ez majd csak a későbbi tesztekből fog kiderülni, de nyilván nem véletlenül esett erre a megoldásra a Xiaomi választása.

Összegezve a fent elhangzottak alapján a Mix 4 egy nagyon érdekes mobilra sikerült, rendkívül izgalmas tulajdonságokkal rendelkezik, valamint nagyon elegánsra sikerült kivitelezni. Abszolút remek választás olyannak, aki kíváncsi a technikai újításokra. Azt is tartsuk szem előtt, hogy az új technológiás szelfikamera még csak az első próbálkozása a cégnek. Könnyen lehetséges, hogy ugyanúgy az életünk része lesz a kijelző alá épített kamera, mint az ujjlenyomat-olvasó, a notch vagy a kisebb-nagyobb kivágások. Valahonnan el kell kezdeni a fejlesztést minden gyártónak, így tett a Xiaomi is. Még az is lehetséges, hogy ezúttal ők csinálnak trendet ebből. Mindenesetre mi már nagyon várjuk, hogy megjelenjen a webshop kínálatában is, ugyanakkor fontos leszögezni a fentebb leírtak alapján a készülék valószínűleg nem lesz olcsó, sőt biztos, hogy ütős és erős árcédulával kell számolni, pláne az 512 GB-os csúcsmodell esetében.