Hírek

Google: Jön a kétlépcsős hitelesítés
2021.05.11 13:49
Google: Jön a kétlépcsős hitelesítés

A Google bejelentette, hogy automatikusan „bevonja” a Google-fiókkal rendelkező felhasználókat a kétfaktoros hitelesítésbe. Erre „a fiókok védelme érdekében”kerül sor.

A Google egy blogbejegyzésben közölte, hogy minden „megfelelően konfigurált” fiókot hamarosan átállítanak, de nem közölték, hogy mikor.

Amint a kétfaktoros hitelesítést bevezetik, a Google-fiókba való bejelentkezéskor a fiókhoz kapcsolt telefonszámra SMS érkezik, amellyel majd meg kell erősíteni, hogy valóban a fiók használója próbál-e bejelentkezni.

A változás nem opcionális, nem is önkéntes, hanem minden Gmail-felhasználót érinteni fog. Fontos ellenőrizni, hogy a megfelelő telefonszám legyen megadva a postafiókunkban. Illetve meg lehet tenni, hogy levesszük a telefonszámot a fiókban megadott adatok közül, akkor a Google nem tudja automatikusan elindítani a kétlépcsős ellenőrzést.

A kétlépcsős azonosítás (Two-factor Authentication - 2FA) viszonylag egyszerű módja online fiókjaink védelmének: a funkció aktiválásával belépéskor a jelszó és a felhasználói név mellé egy külön megerősítés is szükségessé válik, amit például a mobilunkra kapott kódok beírásával végezhetünk el.

A 2FA így nagyban csökkenti az esélyét, hogy a belépési adatok megszerzésével illetéktelenek is hozzáférhessenek profiljainkhoz, ám mégsem mindenki él a lehetőséggel.

Sokan például túl körülményesnek tartják, még többeknek pedig valószínűleg fogalma sincs, hogy mire való ez a funkció.

Erre unhatott rá a Google, mivel a cég hivatalos blogján bejelentették, hogy hamarosan alapértelmezetté teszik a kétlépcsős beléptetést a Google-fiókoknál.

A 2FA aktiválását jelenleg még a felhasználókra bízzák, a változtatást követően azonban mindenkinél be lesz kapcsolva a plusz védelem. A funkció használatát nem teszik kötelezővé, tehát aki ragaszkodik a kevésbé biztonságos megoldáshoz, az a beállítások vonatkozó almenüjében visszakozhat majd.

Az alapértelmezés kapcsán Mark Risher, a Google termékekért felelős igazgatója arról írt, hogy hamarosan elkezdik "automatikusan regisztrálni" a megfelelően beállított profilokat a kétlépcsős azonosításra.

A beállítás a gyakorlatban annyit takar, hogy csak azoknál a fiókoknál aktiválják majd a 2FA-t, melyeknél meg van adva telefonszám, vagy a jelszavak visszaállításához is használt másodlagos e-mail cím.

Ha eddig lemaradtál, de a hírt olvasva nem várnál tovább a kétlépcsős azonosítás engedélyezésével, a Google-fiókod biztonsági beállításában bármikor megteheted. Már csak azért is érdemes haladni a korral, mert a keresőóriás az Androidon már a FIDO2-szabvánnyal kísérletezik, ami a jövőben teljesen leválthatja az előző évezredből velünk maradt jelszavas beléptetést.

Vissza