Hírek

Vigyázat, újabb sms-es kártevő!
2021.04.28 10:03
Vigyázat, újabb sms-es kártevő!

Nem is olyan régen még egy alattomos vírus boldogította az itthoni Android felhasználókat. Ez volt a csomagküldő sms vírus és hogy ne legyen az életünk unalmas itt egy újabb, ami már jóval kártékonyabb. Az új kártevőről több nagy oldal is hírt ad, mint a Napi.hu vagy a PC World.Érdemes őket figyelmesen elolvasni, fontos dolgokat idézünk tőlük:

"Az Android legnagyobb erőssége és gyengesége is egyben, hogy nyitott rendszer, így a felhasználók szinte bármit megtehetnek vele kényükre-kedvükre és időnként mások kárára sajnos. Ennek értelmében például rengeteg alkalmazásbolt is elérhető, ahol a felhasználók azokat az appokat is letölthetik, melyek a Play Store-ban nem elérhetőek - kezdi cikkét a PC World, amely egy olyan vírus felbukkanásáról ír, amely nem a Google Play Store-ból telepíthető alkalmazások segítségével terjed.

Alapból tiltja az operációs rendszer az alkalmazásüzleten kívüli programok telepítését, de leleményes vírusok ráveszik a felhasználókat, hogy maguk kapcsolják ki ezt a korlátozást. Több adathalász weboldal előzékenyen egy útmutatót is kínál. A vírus, miután megfertőzte a telefont, azonnal elkezdi gyűjteni a telefonon megtalálható jelszavakat, bankkártya-adatokat és egyéb érzékeny információkat. Ha ez nem lenne elég, később a névjegyzéket is megtámadja és elkezdi a kapcsolataink telefonszámára elküldeni a fertőzött linket.

A Zdnet arra figyelmeztet, hogy sms-üzenetekben is jöhet a link, ami telepítteti a vírust. Ha egy Android-felhasználó rákattint a linkre, egy olyan weboldalra kerül, amely egy harmadik fél webhelyére viszi a felhasználót,ahonnan letölthet egy rosszindulatú APK-fájlt (Android Package File). A telepítést követően a FluBot minden szükséges jogosultságot megszerez ahhoz, hogy hozzáférjen és ellopjon érzékeny információkat, beleértve jelszavakat, online banki adatokat és egyéb személyes adatokat, valamint képes legyen másoknak is terjeszteni magát. A kapcsolati adatok felhasználásának mechanizmusa teszi lehetővé a FluBot számára, hogy ilyen gyorsan elterjedjen.

Bár a rosszindulatú szoftver csak az androidos készülékeket képes megfertőzni, az Apple-felhasználókat is arra kérik, hogy legyenek óvatosak a szöveges üzenetekkel, amelyekben arra buzdítják őket, hogy kattintsanak egy szállítmányról szóló linkekre, mivel a rosszindulatú weboldalakat továbbra is felhasználhatják személyes adatok ellopására."

Nem győzzük hangsúlyozni a kedves felhasználóknak, hogy NE telepítsenek semmi olyan alkalmazást, ami nem a Google Play áruházából származik! Rengeteg időt, pénzt és kellemetlenséget spórol meg magának az, aki nem használ külső áruházból származó alkalmazást, hiszen a Google rendszeresen átvizsgálja a Play áruházba felkerült alkalmazásokat, és rögvest eltávolítja a nem kívánatos tartalmakat, így jóval kisebb az esélye annak, hogy bármilyen alattomos kártevőt telepít bárki is akaratlanul a készülékére. Ha azonban mégis kapna bárki ilyen smst és megnyitja, semmilyen körülmények között ne kattintson a benne található linkre, inkább azonnal törölje a teljes tartalmát!!

Vissza